Sunday, April 1, 2012

Cara Isi Borang Kad Hijau CIDB Online

         
Cara selamat pindah & share file: pc, ipad, notebook, handphone

Peserta wajib membuat Pendaftaran Kad Hijau Online ke CIDB. Kursus dan tarikh akan diumumkan dari semasa ke semasa di blog ini. Anda digalakkan membuat tempahan terlebih dahulu dengan mengisi borang Tempah Kursus. Ini memudahkan makluman dibuat jika tarikh kursus baru diwujudkan.
                                                                                                                                 
PERHATIAN
Banyak pendaftaran kena reject CIDB sebab:
  • maklumat tidak lengkap
  • upload gambar merapu (hanya gambar passport diterima)
  • dokumen sokongan salah upload atau tidak jelas
  • tidak guna link Group sendiri
Pastikan periksa semua yang diperlukan banyak kali sebelum tekan button Daftar
                                                                                                                                 

1. Bila anda click link yang disediakan di senarai Group (click di sini untuk contoh Group), anda akan mendapat paparan berikut. Sila click untuk pilih jenis pengenalan.




2. Selepas click anda akan mendapat paparan berikut. Pilih Kad Pengenalan Baru/Penduduk Tetap. For foreign students please choose Pekerja Asing




3. Masukkan no kad pengenalan anda, kemudian click button   Seterusnya 




4. Jika anda tidak pernah membuat Kad Hijau, anda akan mendapat paparan baru. Sila semak di bawah tajuk-tajuk berikut:




5. Isikan Maklumat anda  sebagai Pemohon. Semua tempat kosong bertanda * wajib diisi.




6. Untuk Maklumat Pekerjaan/Diskripsi Tugas, pilih PELATIH BINAAN dan Pendapatan pula pilih 0-20 (DAILY). Jika anda pilih selain PELATIH BINAAN,  anda akan menghadapi masalah membuat pilihan di Langkah 7.




7.  Pilih Kod Tred CONSTRUCTION TRAINEE/STUDENT - LLT0  dan kemudian click button     Tambah 



8.  Pilih Status Akademik yang anda miliki. Jika anda masih belajar pilih sahaja SPM. 



9.  Isikan Correspondence Address sebagai alamat kampung anda. 
No talipon wajib diisi. So letakkan no handphone anda di tempat bertanda *
No phone dan fax yang lainnya tidak perlu.

Bila anda Isikan Poskod. Bandar dan State akan auto generated.




10.  Isikan maklumat waris. Contohnya ayah, ibu, kakak atau abang.




11.  Isikan maklumat majikan  dengan mengikut cadanan berikut.  Untuk Tarikh Mula Bekerja, letak tarikh anda mula mendaftar di UTM sebagai pelajar tahun 1. Yang lain biarkan kosong.



12.  Dokumen sokongan wajib disertakan ialah:
  • gambar 
  • salinan Kad Pengenalan (depan sahaja)
  • salinan Kad Matrik (depan dan belakang)
 Semuanya dalam bentuk softcopy format jpg.  
Kumpulkan Kad Pengenalan dan Kad Matrik dalam satu muka surat yang sama.














13.  Anda perlu click Tambah Fail  untuk memulakan muat naik (upload) fail-fail diperlukan. Bila anda click Tambah Fail  anda akan mendapat paparan berikut



14. Anda mesti memilih CIDB NEGERI JOHOR sebagai tempat di mana kad hijau anda akan di ambil.


15.  Jangan lupa untuk click kotak kecil sebagai bersetuju dengan kenyataan yang tertulis. Akhirnya click button Daftar 

Banyak pendaftaran kena reject sebab:
  • maklumat tidak lengkap
  • upload gambar merapu (hanya gambar passport diterima)
  • dokumen sokongan salah upload atau tidak jelas
  • tidak guna link Group sendiri
  • periksa semua yang diperlukan banyak kali sebelum tekan button Daftar




16.  Anda boleh memeriksa samada data anda sudah dimasukkan ke database CIDB atau pun belum dengan memasukkan No IC ke link berikut

         Semak Database CIDB




41 comments:

  1. Jika ada soalan sila tinggalkan di sini supaya boleh dimanfaatkan oleh peserta yang lain.

    ReplyDelete
  2. sekiranya sesiapa menghadapi masalah upload document seperti saya, boleh cuba guna Internet Explorer 9. Saya cuba dengan Google Chrome, Mozilla Firefox dan Apple Safari, cuma IE yang dapat =D harap dapat dimanfaatkan

    ReplyDelete
  3. I have a quesion want to ask. Previously I got apply for the Green Card on last year, but I miss the course. So what should I do? Is it I need to apply it once again? What should I do for this problem?

    ReplyDelete
  4. Donald Ng, please sms me yr name and IC at 019 776 2929. Explain yr problem and I will check it for you

    ReplyDelete
  5. So we only need to fill the online form and upload the ic, matric card, and photo in jpg format and that's it. Isn't it?

    ReplyDelete
  6. Yess noel. When it is done, try to enter yr IC no again. Then u will see yr information recorded in CIDB database.

    ReplyDelete
  7. Sing, is this cannot upload file a common problem? Some students said try to use Internet Explorer 9

    ReplyDelete
  8. saya terlupa upload softcopy kad matrik..hanya gambar dan kad pengenalan sahaja..macam mana nak upload nye semula?

    ReplyDelete
  9. miss bunga, setakat ini tak ada cara nak edit. Melainkan CIDB delete data u dan u kena key in semula borang tersebut. Untuk mengelakkan kejadian seperti ini, digalakkan salinan IC dan Kad Matrik diletakkan dalam satu fail yang sama.

    ReplyDelete
  10. jadinya saya tidak boleh menghantar salinan kad matrik saya semula?adakah ianya penting dan memberi kesan sekiranya saya tidak menghantar salinan tersebut?

    ReplyDelete
  11. miss bunga, SMS kan nama dan no IC anda kepada saya. Saya akan minta CIDB delete data yang asal dan anda kena masukkan semula data bersama salinan IC, matrik dan gambar.

    ReplyDelete
  12. salam..saya ada upload gambar ic, then dah padam untuk tukar letak gambar ic bersama kad matrik..tp bila nk tambah file, keluar anda tidak dibenarkan..kenapa?padahal saya tak tekan daftar lagi.
    jadi macam mana?

    ReplyDelete
  13. cuba mula dari awal, masukkan no IC semula. Jika selepas itu data anda sudah ada dalam database CIDB, memang tidak boleh tukar. Ini masalah yang CIDB akan cuba baiki. Anyway tunggu selepas kursus baru repair. Yang penting nama anda sudah ada dalam database. Jika tiada, permohonan anda kena reject

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ade masalah sama dgn jawahir nawawi. tak boleh daftar dan rekod tiada dalam cidb. ape patut saya buat?

      Delete
  14. yang mengenai maklumat akademik, boleh tak kalau saya pilih status diploma?

    ReplyDelete
  15. salam, ada bahagian yang saya telah silap isi kerana saya tertekan butang yang salah dan kurang faham akan sistem borang tersebut. sekiranya tidak dapat edit, apakah cara untuk saya memasukkan data baru semula? terima kasih.

    ReplyDelete
  16. selambaliar, jika pilih diploma, mesti upload salinan diploma juga

    ReplyDelete
  17. Carlyle, mungkin nanti selepas hadir kursus baru boleh betulkan semula. Yang penting nama anda sudah ada dalam database dan

    ReplyDelete
  18. Excuse me,
    IE9 tak dapat upload juga....
    how to solve this problem?

    ReplyDelete
  19. boleh tak kalau saya daftar online tanpa upload gambar? sebab ade masalah ketika nak upload gambar

    ReplyDelete
  20. Tommy and selambaliar, probably u need to try some other times. There are students that successful in uploading the photos.

    ReplyDelete
  21. i have settled the problems, just make the photo smaller then it succeed.

    ReplyDelete
  22. Salam..macam mana tuan.. saya dah semak permohonan CIDB saya ditolak sebab saya tidak sertakan kad pelajar (sebab hilang) dan bagaimana cara saya nak sertakan sokongan dokumen lain semula ya?

    ReplyDelete
  23. Saya masih berurusan dgn CIDB tentang masalah ini. Setakat ini mesti hadir semasa kelas yang ditetapkan.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. minta maaf encik sebab permohonan saya ditolak alasannya bidang saya tidak berkaitan (mekatronik). Apa yang saya boleh buat sekarang? terima kasih.

    ReplyDelete
  27. LiangXuan. Anda boleh merayu sendiri ke CIDB dengan membawa sijil kursus yang boleh didapati dari saya. Saya telah merayu banyak kali ke CIDb untuk menyelesaikan masalah ini tetapi masih tidak berjaya.

    ReplyDelete
  28. salam..nak tanya ni,mcm mana cara untuk mendaftar kursus kad hijau untuk yang pertama kali,boleh tak bagi link untuk saya..
    tadi saya pergi ke tempat CIDB untuk mendaftar tapi ia menyuruh saya untuk mendaftar online..

    ReplyDelete
  29. bagaimana hendak membuat pembayaran??

    ReplyDelete
  30. masalah sy sama dgn fahmi kyuti x de sape nak jawab ke


    ReplyDelete
  31. SORRY LAMBAT JAWAP. pergi ke smb.cidb.gov.my
    kemudian pilih menu Personnel Binaan
    kemudian pilih Senarai Kursus Kad Hijau
    kemudian pilih Lokasi Latihan di UTM Skudai
    Pengendali kursus HIDEF Training and Consultancy

    ReplyDelete
  32. jika ada masalah please contact me

    019 776 2929
    kadhijau@gmail.com

    ReplyDelete
  33. untuk peserta luar UTM bayaran dibuat semasa kursus

    ReplyDelete
  34. Status:
    PENANGGUHAN UNTUK PENGESYORAN OLEH CIDB

    ape mksudnye ye..?tq

    ReplyDelete
  35. bagaimana saya nak memohon kad hijau sebab saya first time nak memohon tapi saya tak tahu bagaimana nak memohonnya ?

    ReplyDelete
  36. Assalam..berapa lama keputusan penangguhan status oleh cidb dipaparkan setelah berjaya didaftarkan..sebab tarikh yg saya mohon tinggal seminggu ja lg..

    ReplyDelete
  37. assalam...semasa pendaftaran kad hijau nie sy tersalah masukkan satu no kad pengenalan... mcm mane nk buat yer... @ adakah pendaftaran sy akan ditolak??

    ReplyDelete